About This Project

Community Centre Project

Through a Competition attended by three other architectural practices we secured the commission to work with a Parish Council in South Derbyshire as Architect for the extensions and alterations of their village hall.

Our concept was praised for the innovative use of the existing internal spaces including hall and stage area and the exciting new community Café and hall designs.

The existing building date’s from the late ’90′s and was designed and built by the local authority in red brick with a corrugated roof.

We decided from the outset that we should not try and make our new extension match the existing building and to be completely fresh in its approach.

The red brick gabled sports hall of the original building can be seen modelled in these shots with the new timber clad multi-purpose hall on the south. A glazed community café with fan style roof supported on glue laminated timber beams on concrete and steel columns connects the hall with the existing building and new ancilliary spaces – all white renderered.

Our role is one of lead consultant and Architect and we have to date successfully received planning and building regulations approval for the project and completed Phase 1 of the project on-site.

The first phase of the project is now complete:

This first phase of the project saw the construction of the 3 meeting rooms and ancillary spaces – effectively the white elements of the early model shown above.
Externally the existing play area, car park and seating spaces were re-designed to provide better routes through the site and around the new development. Plantings add quality and soften the environment.

Category
commercial, Community