About This Project

Country Cottage Extension and Alteration

Set in beautiful open countryside, we were appointed as Architect to manage the Tender (obtaining quotations from builders) and the on-site construction phase of the extension and alteration of this traditional stone country cottage.

The design incorporated a house extension comprising a large double garage with sitting room, utility, study and toilet on the ground floor and two bedrooms, en-suite bathroom and walk-in wardrobe on the first floor.

View from Hob Hill in Hazlewood and on the right, commencement: demolition of stone retaining wall to field following formal negotiations and pumping of concrete to form new ground floor slab and footing of new retaining wall.

The stone flagstones were taken up and set aside for re-laying. On the right, the stable has been demolished, footings excavated and poured (still wet) and blockwork laid out ready.

Detail at gable end showing how each board was scribed and cut to fit exactly against the face of the stonework and completed view from Hob Hill in typical Derbyshire weather and light.

Elevation at rear, facing gardens of completed work. All windows, frames and the garage door are in timber, which was treated and stained, and the roof tiles are grey slate.

Bedroom features dormer window with rooflights to en-suite and walk-in wardrobe.

Our clients were delighted with the project and their testimonial features on our website.

Date
Category
Domestic